Skip to main content

inspired by nature

Bewust genieten

We willen op Oost graag een fijne plek creëren waar rust, genieten en de verbinding met jezelf en de natuur centraal staan. In alles wat we doen, blijven we dichtbij onze eigen natuur. En vragen we ons altijd af of iets anders, beter, dichterbij of bewuster kan. In ons hotel, restaurant het Kook Atelier, de Waelde Tuin en bij onze events.

Served by Nature

In ons restaurant ‘het Kook Atelier’ kun je genieten van onze Nordic & Botanical Cuisine. Vanuit ons “Served by Nature” principe, heeft de natuur het hoogste en laatste woord. Kweken, conserveren en foerageren staan centraal. En we maken in ons menu veel gebruik van wildpluk en kruiden uit onze Waelde Tuin, lokale en zelf geteelde groenten en fruit van onze boomgaard. Hierdoor wisselt het menu dagelijks in detail en geeft ons menu een pure-plant basis, aangevuld met onze bewuste keus in vis, schelp en schaaldieren. Alleen wanneer het moment het toelaat vind je één gerecht met Texels lam of wild terug in het menu. Zoveel mogelijk van dichtbij, met zo nu en dan een bewust en verantwoord uitstapje naar verder gelegen gebieden binnen Nederland.

In het moment

Iedere dag kun je kiezen om het anders te doen. En dat doen we graag. Waar mogelijk kiezen we voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’.

Zo beperken we de logistieke stromingen en eren we de ambachten en de lokale producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen. We werken heel graag samen met “thuis tuinders” in de buurt om zo de oogsten te delen en verlies tegen te gaan.

De Waelde tuin

Sinds december hebben we onze tuin met 6 hectare uitgebreid, 4 km van onze eetbare tuin op Oost. We beheren nu een historische boomgaard en hebben daar inheemse planten, kruiden en struiken geplant voor meer biodiversiteit. In onze no-dig moestuin kweken we authentieke, lokale smaken zonder de natuur te verstoren.

In onze tuinen werken wij natuurinclusief, afgestemd op de natuur en de maan. Dieren zoals kippen, loopeenden, paarden, varkens en ezels helpen ons met mest, ongediertebestrijding en onkruidbeheer. We gebruiken organische meststoffen en oogsten met de hand, met minimale inzet van machines.

We telen onze eigen kruiden, groenten, fruit, cressen en zilte kruiden. Deze vormen een belangrijke basis voor ons menu en de kombucha, kefir en siropen voor ons restaurant.

Waar we zelf niet alles kunnen leveren, werken we samen met lokale (thuis)tuinders, boeren en biologische Nederlandse leveranciers.

Trash to treasure principe

Ons team gaat verder dan alleen het scheiden van afval. We koken van kop tot staart en graat, waarbij niet dierlijke restproducten die we niet kunnen gebruiken, worden verwerkt tot nieuwe producten, voer voor onze dieren of gecomposteerd voor de tuin. Ook de keuze om een vast menu te serveren (in de avond en ochtend bij het ontbijt) in plaats van a la carte gerechten of een buffet, is een bewuste keuze. Dit voorkomt veel voedselverspilling. Uiteindelijk zien we de reststroom als een ingrediënt stroom. Een andere manier van kijken en werken, maar we worden er telkens weer blij van hetgeen we hebben gecreëerd: van siroop tot azijn, kombucha of douchegel.

Onze dranken

We serveren geen fabrieks frisdranken, maar maken alles zelf. Van de reststromen van bijvoorbeeld de groenten of kruiden creëren we nieuwe ingrediënten die de basis vormen voor de huisgemaakte kombucha, kefir, siropen en botanicals. Een heerlijk bewust moment bij aankomst in ons hotel of als pairing in het menu.

Op onze wijnkaart tref je weinig klassiekers. Onze kaart bestaat vooral uit biodynamische en natuurwijnen van Nederlandse bodem of rebelse wijnmakers vanuit Europa. Voor de thee pakken we het ook net even anders aan. Verse kruiden worden in het moment geserveerd als fijne blend en gedroogd voor de maanden dat we ze moeten missen. Op de hotelkamers tref je onze zelf samengestelde blend, een combinatie van wilde en getemde kruiden.

Een nacht zonder zorgen

Als gast in ons hotel ga je een bewuste nacht tegemoet met de natuurlijke bedden van COCO Mat, onze zelfgemaakte douchegel en eco linnen. De douchegel is overigens ook geschikt als shampoo, volledig vegan, bio afbreekbaar en gemaakt op basis van 100% natuurlijke ingrediënten en kleurstoffen door de moeder van Valerie. De bedden zijn gemaakt van uitzonderlijk duurzame materialen zoals natuurlatex, zeewier en cocosvezel. Net als vroeger, toen onze boerderij nog hét mekka was van de zeewier en oesterhandel op Texel. De bewoners verzamelden het zeewier voor gebruik in matrassen en als isolatie in de authentieke wierschuur. En dat doen we vandaag de dag ook, maar dan wel met iets meer comfort ;)

Trots

Onze groene ambities zijn bekroond met een toelating tot de SLH considerate collection, vijf hotelsterren en een Green Key Goud certificering.

Daarnaast zijn we met ons restaurant het Kook Atelier aangesloten bij Dutch Cuisine en omarmt de MICHELIN Gids NL en Gault Millau ons Served by Nature concept met een prachtige vermelding hun gids. Ook We’re Smart Green Guide heeft ons concept beloond en wel met vier radijzen.

10 duurzame weetjes | Wist je dat....

  1. We in ons hotel een vegetarisch ontbijt serveren, zonder vlees of vis, maar bomvol vitamientjes van dichtbij.
  2. Onze gerechten gebaseerd zijn op de Dutch Cuisine 80-20 regel, waarbij groenten, zeewier en wilde kruiden de hoofdrol spelen?
  3. We zelf vegan cosmetica maken voor ons hotel en restaurant van kruiden ‘kneusjes’ uit onze tuin?
  4. Je bij ons je elektrische auto én fiets kunt opladen terwijl je geniet van een duurzaam diner en overnachting?
  5. Ons menu geen vlees bevat, behalve tijdens het lamsvlees- en wildseizoen, en dat we altijd volgens het kop tot staart principe werken?
  6. We vis, schelp- en schaaldieren serveren die met de hand geraapt of gekweekt in Zeeland?
  7. We in plaats van een ontbijtbuffet, onze gasten willen verwonderen met een ontbijtje op bed of persoonlijk geserveerd in ons restaurant?
  8. We onze gasten graag verbinden met onze lokale boeren en tuinders in de ochtend door onze ‘must visit’-lijst mee te geven?
  9. Ons restaurant is uitgerust met zonnepanelen, een warmte-terugwinsysteem (WtW), HR+++ glas, een ondergronds wateropvangsysteem en waterbesparende filters om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren?
  10. We Green Key Goud gecertificeerd zijn? Dit betekent dat we voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen voor milieuvriendelijke bedrijven?

Samen verantwoord naar morgen

We werken graag samen om de wereld van morgen groener te maken. Wil je meer weten over onze aanpak, welke uitdagingen we dagelijks tegenkomen, wil je samen een project oppakken of wil je ons mooie bewuste producten leveren?

Stuur ons dan snel een berichtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We kijken er naar uit je te verwelkomen op Oost!

Oostories

Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel op Texel afspeelt. Stories, Op Oost dus. Veel leesplezier.

    Innercircle

    We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.