Open menu
Logo Op Oost
Inspired by nature
Inspired by nature
Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
landingspagina.jpg

Bewust genieten

We willen op Oost graag een fijne plek creëren waar rust, genieten en de verbinding met jezelf en de natuur centraal staan. In alles wat we doen, blijven we dichtbij onze eigen natuur. En vragen we ons altijd af of iets anders, beter, dichterbij of bewuster kan. In ons hotel, restaurant het Kook Atelier, de Waelde Tuin en bij onze events.

Eten

Served by Nature

In ons restaurant ‘het Kook Atelier’ kun je genieten van onze Nordic & Botanical Cuisine. Vanuit ons “Served by Nature” principe, heeft de natuur het hoogste en laatste woord. Kweken, conserveren en foerageren staan centraal. En we maken in ons menu veel gebruik van wildpluk en kruiden uit onze Waelde Tuin, lokale en zelf geteelde groenten en fruit van onze boomgaard. Hierdoor wisselt het menu dagelijks in detail en geeft ons menu een pure-plant basis, aangevuld met onze bewuste keus in vis, schelp en schaaldieren. Alleen wanneer het moment het toelaat vind je één gerecht met Texels lam of wild terug in het menu. Zoveel mogelijk van dichtbij, met zo nu en dan een bewust en verantwoord uitstapje naar verder gelegen gebieden binnen Nederland.

In het moment

Iedere dag kun je kiezen om het anders te doen. En dat doen we graag. Waar mogelijk kiezen we voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’.

Zo beperken we de logistieke stromingen en eren we de ambachten en de lokale producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen. We werken heel graag samen met “thuis tuinders” in de buurt om zo de oogsten te delen en verlies tegen te gaan.

Image
Image

De Waelde tuin

Sinds december hebben we onze tuin met 6 hectare uitgebreid, 4 km van onze eetbare tuin op Oost. We beheren nu een historische boomgaard en hebben daar inheemse planten, kruiden en struiken geplant voor meer biodiversiteit. In onze no-dig moestuin kweken we authentieke, lokale smaken zonder de natuur te verstoren.

In onze tuinen werken wij natuurinclusief, afgestemd op de natuur en de maan. Dieren zoals kippen, loopeenden, paarden, varkens en ezels helpen ons met mest, ongediertebestrijding en onkruidbeheer. We gebruiken organische meststoffen en oogsten met de hand, met minimale inzet van machines.

We telen onze eigen kruiden, groenten, fruit, cressen en zilte kruiden. Deze vormen een belangrijke basis voor ons menu en de kombucha, kefir en siropen voor ons restaurant.

Waar we zelf niet alles kunnen leveren, werken we samen met lokale (thuis)tuinders, boeren en biologische Nederlandse leveranciers.

Trash to treasure principe

Ons team gaat verder dan alleen het scheiden van afval. We koken van kop tot staart en graat, waarbij niet dierlijke restproducten die we niet kunnen gebruiken, worden verwerkt tot nieuwe producten, voer voor onze dieren of gecomposteerd voor de tuin. Ook de keuze om een vast menu te serveren (in de avond en ochtend bij het ontbijt) in plaats van a la carte gerechten of een buffet, is een bewuste keuze. Dit voorkomt veel voedselverspilling.
Uiteindelijk zien we de reststroom als een ingrediënt stroom. Een andere manier van kijken en werken, maar we worden er telkens weer blij van hetgeen we hebben gecreëerd: van siroop tot azijn, kombucha of douchegel.

CUISINE
Image

Onze dranken

We serveren geen fabrieks frisdranken, maar maken alles zelf. Van de reststromen van bijvoorbeeld de groenten of kruiden creëren we nieuwe ingrediënten die de basis vormen voor de huisgemaakte kombucha, kefir, siropen en botanicals. Een heerlijk bewust moment bij aankomst in ons hotel of als pairing in het menu.

Op onze wijnkaart tref je weinig klassiekers. Onze kaart bestaat vooral uit biodynamische en natuurwijnen van Nederlandse bodem of rebelse wijnmakers vanuit Europa. Voor de thee pakken we het ook net even anders aan. Verse kruiden worden in het moment geserveerd als fijne blend en gedroogd voor de maanden dat we ze moeten missen. Op de hotelkamers tref je onze zelf samengestelde blend, een combinatie van wilde en getemde kruiden.

Een nacht zonder zorgen

Als gast in ons hotel ga je een bewuste nacht tegemoet met de natuurlijke bedden van COCO Mat, onze zelfgemaakte douchegel en eco linnen. De douchegel is overigens ook geschikt als shampoo, volledig vegan, bio afbreekbaar en gemaakt op basis van 100% natuurlijke ingrediënten en kleurstoffen door de moeder van Valerie. De bedden zijn gemaakt van uitzonderlijk duurzame materialen zoals natuurlatex, zeewier en cocosvezel. Net als vroeger, toen onze boerderij nog hét mekka was van de zeewier en oesterhandel op Texel. De bewoners verzamelden het zeewier voor gebruik in matrassen en als isolatie in de authentieke wierschuur. En dat doen we vandaag de dag ook, maar dan wel met iets meer comfort ;)

Image
Gault & Millau

Gault & Millau 14pnt

Waar wildpluk en lokale plukken zijn credo vormen. Het Wad beschouwt hij als zijn achtertuin en vormt samen met de natuur op het eiland de inspiratiebron voor zijn ‘botanical en Nordic cuisine’.

Where wild and local picking are his credo. He considers the Wadden as his backyard and, together with nature on the island, is the inspiration for his "botanical and Nordic cuisine.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
MICHELIN Gids Nederland 2021

MICHELIN Gids NL

"Duurzaamheid voert de boventoon in deze authentieke stolpboerderij, die smaakvol is ingericht en elf prachtkamers telt. U ervaart er de zoete en zilte geneugten van het Wad. De eigen tuin en zelfpluk worden met een nordic filosofie vermengd met lokale vis en vlees. Hier proeft u de brute kracht van de Texelse natuur."

Sustainability reigns in this authentic cheese-cover farmhouse, which is tastefully furnished and has eleven splendid rooms. You will experience the sweet and salty delights of the Wadden Sea. Its own garden and self-picking are mixed with local fish and meat with a nordic philosophy. Here you taste the brute force of Texel's nature."

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
MICHELIN Gids Nederland 2021

* * * * *

“Een lange reis waar heel veel tijd, energie en een goed ondernemerschap bij komt kijken. Als ik jullie bekijk denk ik dat jullie de tijd al ver vooruitlopen. Ik hoop dat de 5 sterren jullie nog een extra motivatie geven.” Hotelsterren

“A long journey that has involved a lot of time, energy and good entrepreneurship. Looking at this team, I think they are already way ahead of their times. “I hope the 5 stars will motivate you even more." Hotel Stars

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
The considerate collection of SLH

Slowfood Professionals

De weg naar een good, clean & fair voedselsysteem is uitdagend en samenwerking is essentieel. Samen met Slow Food Professional zetten we ons in om het voedselsysteem te verduurzamen.

The path to a good, clean, and fair food system is challenging, and collaboration is essential. Together with Slow Food Professional, we are committed to transforming the food system.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
Green guide

We're Smart Green Guide ****

"Bewuste en duurzame gastronomie vormt de kern van deze smaakvol ingerichte boerderij, waar chef Joram en zijn team dicht bij de natuur blijven."

"Conscious and sustainable gastronomy are at the heart of this tastefully decorated farmhouse, where chef Joram and his team stay close to nature."

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
Dutch Cuisine

Dutch Cuisine

Samen zetten we de moderne Nederlandse keuken terug op de kaart en koken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde.

Together we put modern Dutch cuisine back on the map and cook according to the 5 principles of Dutch Cuisine: Culture, Healthy, Nature, Quality and Value.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
The considerate collection of SLH

NorthSeaChefs

NorthSeaChefs moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlandse vissers.

NorthSeaChefs encourages chefs, home cooks, and consumers to responsibly use underappreciated and lesser-known fish species, as well as bycatch, caught by Belgian and Dutch fishermen.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
Lekker500

Lekker500 #67

Patron-cuisinier Joram Timmerman en zijn brigade blijven presteren. Hun op de Texelse natuur geïnspireerde Dutch Cuisine lijkt onuitputtelijk. De chef blaast ons omver.

Patron-cuisinier Joram Timmerman and his brigade continue to perform. Their Texel-inspired Dutch Cuisine seems inexhaustible. The chef blows us away.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
The considerate collection of SLH

Considerate Collection

Het hotel en restaurant is als gastronomische bestemming in Nederland toegelaten tot ‘the considerate collection’ van de internationale reis-community SLH - Small Luxury Hotels of the world. SLH is verdeeld over negentig landen bestaande uit een selecte 520 hotels waarvan slechts vier andere bestemmingen in Nederland.

The hotel and restaurant have been admitted as a gourmet destination in the Netherlands to "the considerate collection" of the international travel community SLH - Small Luxury Hotels of the world. SLH is spread over ninety countries consisting of a select 520 hotels of which only four other destinations in the Netherlands.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
Green Key Goud

Green Key Goud

We vragen ons altijd af of iets anders, natuurlijker en dichterbij kan. Bekijk onze MVO - verklaring en alle ins & outs van Green Key Nederland.

We always ask ourselves if something can be done differently, more natural and closer to home. Check out our CSR - statement and all the ins & outs of Green Key Netherlands.

Restaurant, Suites, Kook Atelier, Texel, Arrangement, Weekendje weg, retreat, gastronomie, Oosterend, Oost, Gastrofarm Op Oost - Bewust genieten
previous arrow
next arrow

10 duurzame weetjes | Wist je dat....

  1. We in ons hotel een vegetarisch ontbijt serveren, zonder vlees of vis, maar bomvol vitamientjes van dichtbij.
  2. Onze gerechten gebaseerd zijn op de Dutch Cuisine 80-20 regel, waarbij groenten, zeewier en wilde kruiden de hoofdrol spelen?
  3. We zelf vegan cosmetica maken voor ons hotel en restaurant van kruiden ‘kneusjes’ uit onze tuin?
  4. Je bij ons je elektrische auto én fiets kunt opladen terwijl je geniet van een duurzaam diner en overnachting?
  5. Ons menu geen vlees bevat, behalve tijdens het lamsvlees- en wildseizoen, en dat we altijd volgens het kop tot staart principe werken?
  6. We vis, schelp- en schaaldieren serveren die met de hand geraapt of gekweekt in Zeeland?
  7. We in plaats van een ontbijtbuffet, onze gasten willen verwonderen met een ontbijtje op bed of persoonlijk geserveerd in ons restaurant?
  8. We onze gasten graag verbinden met onze lokale boeren en tuinders in de ochtend door onze ‘must visit’-lijst mee te geven?
  9. Ons restaurant is uitgerust met zonnepanelen, een warmte-terugwinsysteem (WtW), HR+++ glas, een ondergronds wateropvangsysteem en waterbesparende filters om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren?
  10. We Green Key Goud gecertificeerd zijn? Dit betekent dat we voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen voor milieuvriendelijke bedrijven?
CUISINE
Image

Samen verantwoord naar morgen

We werken graag samen om de wereld van morgen groener te maken. Wil je meer weten over onze aanpak, welke uitdagingen we dagelijks tegenkomen, wil je samen een project oppakken of wil je ons mooie bewuste producten leveren?

Stuur ons dan snel een berichtje op info@opoost.nl. We kijken er naar uit je te verwelkomen op Oost!

Oostories

Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel op Texel afspeelt. Stories, Op Oost dus. Veel leesplezier.

  • We zijn genomineerd voor Entree Award ‘Best Fine Dining Concept'
    We zijn genomineerd voor Entree Award ‘Best Fine Dining Concept'

    We zijn genomineerd voor Entree Award ‘Best Fine Dining Concept'

    Het is woensdagochtend 9.30 uur en Joram en ik genieten nog even van ons ochtendritueel; een kopje koffie op bed om samen de dag door te spreken. En daar is het bericht………….Wat een geweldige verrassing! We zijn ontzettend trots en blij om te delen dat ons restaurant Het Kook Atelier is genomineerd voor de prestigieuze Entree Awards in de categorie ‘Best Fine Dining Concept’. Deze nominatie voelt als een prachtige erkenning van ons harde werk, onze visie en vooral onze passie voor alles wat we hier samen met ons team op Oost doen.


    De Entree Awards worden ieder jaar uitgereikt aan vernieuwende en opvallende horecaconcepten in Nederland. Dit jaar staan wij in de top 5 in de categorie Fine Dining. Voor ons betekent dit dat we niet alleen onze gasten inspireren en verrassen, maar dat ook de experts in het vak ons werk waarderen.

    Wat zegt de jury?

    Iris Kranenborg, hoofdredacteur van Entree Magazine en juryvoorzitter, zei het prachtig: “Van harte gefeliciteerd en meer dan verdiend met deze nieuwe permanente en veelbelovende locatie van het restaurant! Het Kook Atelier past perfect in deze categorie voor Fine Dining, waarbij we ook echt kijken naar de persoonlijke signatuur van de ondernemers in het restaurant. Een zeer terechte plek in de top 5!”

    Waar let de jury op? 

    De jury van de Entree Awards beoordeelt op meer dan alleen goed eten. Natuurlijk draait het om de kwaliteit en creativiteit van de gerechten, maar ze kijken ook naar het verhaal achter het restaurant, het design en vooral naar de gastbeleving. Het Kook Atelier is ons persoonlijke project, dat onze liefde voor het vak en de natuur van Texel samenbrengt. Wij geloven dat elk moment een ervaring moet zijn – van het moment dat je binnenkomt tot de laatste smaken die je je herinnert.

    De jury let ook op de eigen identiteit van een restaurant en de ondernemers die het tot leven brengen. Dat we met Het Kook Atelier onze unieke culinaire signatuur hebben weten neer te zetten, geeft ons een enorme voldoening.

    Een spannende tijd op Oost

    Het is een spannende tijd voor ons. Naast de nominatie voor de Entree Awards zijn we ook genomineerd voor ‘The Best Discovery’ bij de We’re Smart Green Guide, en staan we vermeld in de Food100-lijst van de meest impactvolle voedselverbeteraars van Nederland. Al deze mooie ontwikkelingen motiveren ons enorm om door te blijven gaan en te blijven innoveren. Maar daarover binnenkort meer :)

    Wij willen graag iedereen bedanken die ons tot nu toe heeft gesteund, en natuurlijk ons fantastische team. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. We zijn ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt en kijken vol verwachting uit naar de uitreiking van de Entree Awards!

    Blijf ons volgen voor het laatste nieuws – we houden jullie op de hoogte!

    Lees verder

  • Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren
    Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren

    Persbericht: ‘op Oost’ bekroond met vijf hotelsterren

    In de zomer van 2020 openden zij de deuren van op Oost, bestaande uit twaalf suites, eetbare tuin en restaurant het Kook Atelier. Het duurde drie corona jaren en toen konden zij de bouw eindelijk afronden en zo de plek die zij altijd al voor ogen hadden eindelijk vormgeven. En dit werd beloond. “Een bekroning op jullie creativiteit en veerkracht.” aldus de inspecteur van Hotelsterren. 

    Lees verder

  • Duurzaamheid op Oost: ontdek de magie van de natuur
    Duurzaamheid op Oost: ontdek de magie van de natuur

    Duurzaamheid op Oost: ontdek de magie van de natuur

    Veel gasten vragen ons wat ons iedere dag drijft om het ‘anders’ te willen doen. En het antwoord is eigenlijk heel simpel: de natuur. In onszelf, om ons heen en de wilde natuur waar we allemaal impact op hebben.
    We nemen je daarom graag in dit blog mee in al onze groene stappen, gedachten en ambities. Maar ook de uitdagingen en dagelijkse struggles die komen kijken bij een natuurinclusieve aanpak.

    Lees verder

Alle verhalen

Alle verhalen

Innercircle

We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.