Er is een ritme dat ouder is dan wij. Dat geen klok slaat, maar dat je voelt. Het is het ritme van eb en vloed, van zon en regen, van zaaien en oogsten. Op Oost leven wij met dat ritme.

Gasten vragen me vaak: “Hoe is op Oost ooit ontstaan?” Het antwoord is altijd eenvoudiger dan mensen verwachten: het ligt dichtbij. In de natuur. Door te kijken, te luisteren, te voelen. Alles wat we doen, groeit daaruit.

Hier, aan de oostkant van Texel, bepaalt de natuur niet alleen het uitzicht, maar ook ons binnenste kompas. De maan dicteert wanneer we oogsten en planten, haar stand laat ons zien wanneer iets rijp is — niet alleen het fruit, maar ook onze ideeën. We volgen de seizoenen, de windrichtingen, de beweging van de elementen. Elk element draagt bij aan hoe we koken, hoe we creëren, hoe we leven. En dus ook hoe we jullie als gast ontvangen.

Onze kamers zijn geen toevluchtsoord die de natuur buitensluit, maar een rustpunt waarin je haar herkent. De geuren van wilde kruiden, de geluiden van vogels bij het ontwaken, de smaken van een diner waarin de ecosystemen voorbij komen. Je voelt de verbinding met de natuur en dit is wat het betekent om op Oost te zijn.

We nodigen je op Oost uit om even stil te vallen

Om weer te luisteren naar wat je lichaam al weet, maar waar je hoofd misschien van is afgedwaald. Hier hoef je niets te ‘doen’, enkel te zijn. En soms is dat het moeilijkste wat er is. Maar ook het mooiste.

Als je straks weer naar huis gaat, hopen we dat je iets van dat ritme meeneemt. Misschien plant je een handvol kruiden in je vensterbank. Misschien eet je vaker met de seizoenen. Misschien voel je op een dag de wind draaien, en weet je ineens wat er nodig is of welke keus je mag gaan maken.

Want de natuur is geen bestemming, ze is overal. Ze spreekt zacht, maar als je luistert, wijst ze je de weg.

Tot snel, tot op Oost

Valerie

Ps. Zo neem je het ritme van op Oost mee naar huis

Je hoeft niet op een eiland te wonen om dichter bij de natuur te leven. Kleine keuzes maken groot verschil. Hier zijn een paar eenvoudige manieren waarop je thuis ook een stukje op Oost kunt ervaren: 

Ga op ontdekking
Verken de buurt en laat je verwonderen door zelfs de kleinste stukjes natuur in jouw straat of wijk. Van de eerste narcis tot de laatste bloesem, de eerste eenden kuikentjes tot de laatste bloesem. 

Kweek iets eetbaars
Zelfs op een vensterbank kun je rucola, basilicum of radijsjes laten groeien. Kies biologische zaden, gebruik goede aarde, en geef vooral liefde. 

Kies bewust in het seizoen
Print een seizoenskalender uit en hang die op je koelkast. Door lokaal en met het seizoen te eten, ondersteun je niet alleen de  boeren en het milieu, maar proef je ook intenser. 

Volg je ritme, niet je agenda
Plan eens een dag zonder to-do's. Laat je leiden door wat je voelt. Ga naar buiten, leg je telefoon weg.

Deel dit verhaal