Op Oost geloven we dat duurzaam genieten hand in hand gaat met verantwoordelijkheid nemen voor de natuur. Niet alleen hier op Texel, maar overal. Onze manier van werken – van natuurinclusieve landbouw tot circulair ondernemen – is een manier om terug te geven aan de aarde en de toekomst met zorg te omarmen. En het mooie is: jij kunt dat thuis ook doen! In deze blog neem ik je mee in onze duurzame stappen en geef ik je praktische tips om zelf bewuster te leven, koken en tuinieren.

Eet wat de natuur je geeft

In ons restaurant koken we volgens het Served by Nature-principe, wat betekent dat we werken met wat het seizoen en de natuur ons bieden. Thuis kun je dit ook doen door te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten. Bezoek de boerenmarkt, kweek kruiden op je vensterbank of start een kleine moestuin. Wist je dat je ook uit je eigen tuin kunt eten? Brandnetels voor thee, paardenbloemen voor een frisse salade en courgettebloemen voor een bijzondere tempura: de natuur heeft meer te bieden dan je denkt.

Zero waste in de keuken

Afval verminderen begint bij bewust omgaan met ingrediënten. In onze keuken fermenteren we overgebleven groenten, maken we bouillons van snijafval en drogen we kruiden voor later gebruik. Probeer thuis eens je eigen azijn te maken van appelklokhuizen of groenteschillen te verwerken in een smakelijke soep. Kleine stappen maken een groot verschil.

Creëer een natuurinclusieve tuin

Bij Op Oost en in de Waelde Tuin werken we samen met de natuur, niet ertegenin. Je kunt dit thuis ook doen door een biodiversiteits vriendelijke tuin aan te leggen. Denk aan inheemse bloemen voor bijen en vlinders, een takkenril voor egels en vogels, of een regenton om water op te vangen. Zelfs op een balkon kun je een mini-ecosysteem creëren met klimplanten, bijenhotels en kruidenbakken.

Bioafbreekbare cosmetica en schoonmaakmiddelen

Wij maken onze eigen douchegel en handzeep. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar gelukkig zijn er inmiddels heel goede alternatieven voor de de reguliere schoonmaakmiddelen en cosmetica. Kijk eens rond bij EkoPlaza of bij de Tuinen en je treft plasticvrije verpakkingen en bioafbreekbare schoonmaakmiddelen die geen sporen nalaten in de natuur.

Duurzaam interieur: bewust kiezen

Onze suites en het restaurant zijn waar mogelijk ingericht met gerecyclede en natuurlijke materialen. Thuis kun je dit toepassen door meubels en accessoires een tweede leven te geven, bijvoorbeeld via vintage winkels of marktplaats. Kies natuurlijke stoffen zoals linnen of wol en vermijd plastic waar mogelijk. Kleine aanpassingen, zoals LED-verlichting en eco-verf, dragen bij aan een duurzamer huis.

Koken op Texelse wijze: duurzaam en bewust

De historie van de Rede van Texel laat zien hoe Nederland al eeuwenlang een circulaire eetcultuur kent. Van pekelen en inmaken tot fermenteren en het gebruiken van alles van dier en plant – deze technieken kun je zelf thuis herontdekken. Probeer eens zelf brood te bakken met desem, groenten te fermenteren of vis te roken op een kleine barbecue. Door ambachtelijke methoden te omarmen, eet je bewuster en duurzamer.

Jouw duurzame stap

Duurzaamheid gaat niet om perfectie, maar om bewuste keuzes maken. Misschien begin je met een eigen kruidentuintje, hergebruik je keukenafval of maak je de overstap naar seizoensgebonden eten. Wat je ook kiest, iedere stap telt. Bij Op Oost zijn we dagelijks bezig om de balans tussen mens en natuur te eren – en we hopen dat onze aanpak jou inspireert om thuis ook een stukje groener te leven.

Heb jij een duurzaam idee dat je al toepast? Of een vraag over hoe je thuis bewuster kunt leven? Deel het met ons, we denken graag met je mee!

Laten we samen werken aan een wereld waarin we niet alleen genieten van de natuur, maar haar ook respecteren.

Bewust genieten, vandaag en morgen.

Deel dit verhaal