Er zijn van die momenten in het leven waar alles even stil lijkt te staan. Maandag 7 oktober was voor ons zo’n moment, toen we in Maastricht een Groene MICHELIN ster mochten ontvangen.
Dit is voor ons veel meer dan alleen een culinaire onderscheiding. Het is een erkenning van de waarden waar we elke dag weer voor opstaan. We vertellen je daarom graag meer over wat dit voor ons betekent.
Wat betekent die Groene MICHELIN ster?
De Groene MICHELIN ster draait om meer dan het serveren van uitzonderlijke gerechten en gastvrijheid op het hoogste niveau. Het gaat om duurzaamheid, het respecteren van de natuur, en het maken van bewuste keuzes die een blijvende impact achterlaten.
Michelin schrijft daarover zelf: “Elk restaurant ontwikkelt initiatieven volgens zijn eigen filosofie en mogelijkheden, maar wat al deze zaken verenigt, is een gemeenschappelijke ambitie en oprechtheid.”
Dit jaar worden acht restaurants toegevoegd aan de selectie, fantastisch!
Fermin in Rotterdam, Flores in Nijmegen, Heimat in Utrecht, Lutum in Wijk bij Duurstede, Mearkas in Eastermar, Neder in Alkmaar ,Restaurant Vannu in Bavel, en het Kook Atelier op Texel. De MICHELIN Gids Nederland telt nu in totaal 23 restaurants met een Groene MICHELIN Ster.
“De Groene MICHELIN Ster is uitgegroeid tot het symbool van duurzame gastronomie.”
Wat betekent een Groene MICHELIN ster voor ons?
Terwijl we plaats nemen in de stoelen van het MECC theater in Maastricht neemt de spanning snel toe. Of je nu wilt of niet, je gaat er volledig in op. De zaal vult zich met energie, geluk, tranen, geluid en afwachting. In totaal mochten we met 4 teamleden de uitreiking bijwonen waardoor we samen met Youri en Daniël deze bijzondere ceremonie konden meemaken. Fantastisch om dit moment met hen te kunnen delen. Samen kijken we vol bewondering naar alle collega’s die naar voren worden geroepen. En dan ineens…..
"En dan gaan we nu naar Oosterend. het Kook Atelier op Oost. Joram Timmerman, kom maar naar voren!"
Wat waren we ontzettend blij en wat was de ontlading groot. Ja, deze onderscheiding betekent voor ons echt heel erg veel.
De Groene MICHELIN ster gaat hand in hand met de manier waarop wij ondernemen: met respect, geduld, en een diepe verbinding met de natuur.
Foto's van de bewuste avond, waar we met een groot deel van het team gedineerd hebben tijdens het Michelin Galadiner
De uitdagingen in de praktijk
Waar we ook eerlijk over willen zijn. Een ‘groen’ hart hebben is niet altijd makkelijk. Werken in een bewuste en duurzame keuken brengt unieke uitdagingen met zich mee. Zo kan een tegenvallende oogst uit de eigen moestuin direct invloed hebben op het menu. Of zijn gasten soms verbaasd dat we geen overvloed aan vlees of vis in het menu serveren. Een menu dat zich kenmerkt door een plantaardige basis, aangevuld met vis, schelp & schaaldieren, en alleen wild of lam wanneer de tijd van het jaar dat toestaat. En natuurlijk, altijd van dichtbij.
In plaats van te vertrouwen op klassieke luxe-ingrediënten als kaviaar of foie gras, vraagt het werken met groenten, kruiden en planten als basis, veel meer creativiteit. Het vergt diepgaande kennis, vanuit het hele team, over technieken als fermenteren, kweken en telen om zo op een consistente manier kwaliteit te leveren. Want ook dat is bij de groene ster een vereiste voor Michelin.
Kippenvel
Wie ons al wat langer volgt,weet hoe uitdagend het pad is geweest dat we hebben afgelegd. Met vele ups en downs, een pandemie, verbouwingen – het heeft allemaal veel van ons gevraagd. Natuurlijk zeggen wij ook vaak genoeg dat we meer balans moeten creëren, minder lange dagen moeten maken, vaker tijd moeten besteden aan andere zaken dan het werk. Maar uiteindelijk blijven we elke dag opnieuw kiezen voor deze weg. Je kunt immers niet kiezen waar je kippenvel van krijgt, waar je ‘op aangaat’. We zijn begonnen met het verwezenlijken van een droom en hebben die droom nooit opgegeven.
[ Je kunt niet kiezen waar je kippenvel van krijgt.] Joram
Wat telt is dat je trouw blijft aan jezelf en aan je verhaal.Dat is wat ons drijft, inspireert, en wat ons iedere dag weer nieuwe energie geeft.
Eenzame weg
Er zijn vele uitspraken die opgaan wanneer je het hebt over het nastreven van een droom als die van ons. Het is een eenzame weg, en hoge bomen vangen veel wind zijn er daar twee van.
Toch voelen we vooral dankbaarheid voor deze erkenning, en nog meer voor iedereen die ons op deze reis steunt – van ons team tot onze gasten, familie, vrienden en leveranciers. . Samen bouwen we aan een plek waar de natuur centraal staat. We zullen blijven leren, groeien en luisteren naar wat de zij ons te vertellen heeft. De groene ster heeft wat dat betreft alleen maar bevestigd wat we al veel langer weten, en doen..
Toekomstplannen
Als we stiekem vooruitkijken: we willen blijven groeien, op de inhoud en de diepgang van ons concept. De overname afgelopen winter van de boomgaard, “de Waelde Tuin”, waar we onze eigen agroforestry initiatieven uitrollen, is daar een voorbeeld van. Elke dag zoeken we naar manieren om dichter bij de natuur te staan, haar wijsheid te volgen en haar magie door te geven aan iedereen die bij ons komt genieten op Oost in het hotel of in het restaurant.
De Groene MICHELIN ster is voor ons een aanmoediging om nog dieper te graven en verder te kijken. We zullen ons dan ook blijven ons inzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, anderen te inspireren en onze gasten een unieke ervaring te bieden. Want dat is ons doel: een oprechte verbinding met natuur creëren in een herinnering die de gasten mee naar huis kunnen nemen.