Skip to main content

Served by nature

het Kook Atelier

In ons restaurant het Kook Atelier kun je genieten van onze bewuste Nordic & Botanical Cuisine. Een bewuste gastronomische bestemming aan het Texelse Wad. Een plek waar de magie van de natuur en culinair genieten samenkomt.

Culinaire escape

Ons concept op Oost, Inspired by Nature en ons menu hebben verder vorm en diepgang gekregen. De natuur had altijd al het hoogste en laatste woord, maar spreekt nu duidelijker dan ooit. Ontmoet de natuur op Oost.

Served by Nature gedachtegoed

Verlaat de gebaande paden en (her)ontdek onze lokale en bewuste gastronomie. Ervaar in een intieme setting onze Nordic & Botanical Cuisine.

"Een avontuur voor de conscious culinary Nomad"

Ons Served by Nature gedachtegoed biedt een verrassingsmenu waarin de natuur het hoogste én laatste woord heeft, bestaande uit verschillende amuses, teasers en gerechten. En is daarmee een compleet avondvullend avontuur langs alle elementen en ecosystemen van de Texelse Natuur. Onze keuken kenmerkt zich door sterke contrasten in smaak en textuur, waarin kweken, conserveren en fourageren centraal staan.

Ons concept

Wandel tijdens ons diner met ons in gedachten mee over het eiland langs de verschillende ecosystemen. De windrichtingen geven aan waar we zijn, de maan bepaalt het ritme. Geen menu, maar een gedicht. 

We beginnen in het Oosten waar we het Wad ervaren. Vanuit de dijk dalen we af naar de akkers, tuunwallen. In het Zuiden van ons eiland ruiken we het dennenbos en in het Westen kleurt de ondergaande zon het strand en onze wilde duinen. Het Noorden sluit het avontuur af met haar bijzondere polders en kwelders. 

Zet jouw zintuigen op scherp en ontdek vanaf jouw tafel de kracht en magie van de Texelse natuur. 

Served by Nature

Een avontuur langs alle ecosystemen van ons eiland. Ervaar de elementen en geniet van de verschillende teasers, amuses en gerechten.

Diner € 99 - € 119

Menu
Proef en ervaar onze nordic & botanical cuisine, waarin de natuur het hoogste en laatste woord heeft. Ons menu bestaat uit verschillende amuses, teasers en gerechten. Een compleet avondvullend avontuur. Maak een keuze uit ons tasting of signature menu.

Wijn arrangement € 69

Pairing
Maak de avond compleet met onze wijn pairing. Van bijzondere mico cuvées, natuurwijnen en Nederlands trots.

Botanical arrangement €49

Pairing
Bij ons vind je geen standaard frisdranken. Maar spannende homemade botanicals. Van kombucha tot kefir en kruideninfusies. Een bijzondere alcoholvrije pairing bij het menu.

Fruits de Mer

Geniet van alles wat de Wadden en Noordzee te bieden heeft aan zilte zaligheden. Onze Fruits de Mer bestaat uit waddenoesters, kokkels, mosselen, garnalen, langoustines, alikruiken, scheermessen en krab. Deze smaken worden koud geserveerd. Daarna volgt een heerlijke bisque, een hele kreeft to share (warm) met salade, brood & dip. 

Een unieke to-share ervaring, welke overdag als lunch of early dinner bij ons in het  restaurant, aan de bar en op het terras genuttigd kan worden. 

Zee Atelier | Zilte Zondag, aankomst tussen 13.00 - 18.30 uur, € 69 p.p.

Tuin

Eetbare tuin

Ons restaurant is omringd door een eetbare tuin vol (wilde) kruiden, bessen en bijzondere smaakmakers. Verblijf je in ons hotel, dwaal heerlijk rond en snoep van wat de tuin te bieden heeft.

Boomgaard

Boomgaard

Op een steenworp afstand vind je onze 6ha boomgaard. Een plek waar wij in de historische boomgaard met appels, peren en pruimen, op basis van het permacultuur & agroforestry principe onze eigen groenten gaan verbouwen, een oer voedselbos aanleggen en een heilzame inheemse kruidentuin creëren.

Lokale helden

Boeren & Buren
Van de Groentehelden tot Boer Jens, de Zuivelhoeve, Bijenraadsel, Novalishoeve en Wezenspyk en de Zelfpluktuin. De tuin van de buurvrouw en de familie.

Magisch Winter Menu

Geniet tijdens de kerstdagen en Oud & Nieuw van ons Magisch Winter Menu - € 149  
 
  • Ontvangst met een glas champagne 
  • Ons Served by Nature signature Menu met vijftien smaakmomenten verdeeld over verschillende amuses, teasers en gerechten
  • Tafelwater en koffie of thee met friandises
Maak de avond compleet met ons feestelijke wijn á € 69 of botanical arrangement á € 49

Tijdens de kerstvakantie zijn wij 7 dagen per week geopend. Met Oud & Nieuw proosten we graag samen met jullie én ons team op het nieuwe jaar.
 
Wanneer je tijdens de kerstvakantie een tafel reserveert geniet je automatisch van het Magisch Winter Menu.

Belangrijk om te weten...

Altijd belangrijk om elkaar even van tevoren te spreken. Wat we van elkaar verwachten, waar je je op kunt verheugen en wat belangrijk is om vooraf te weten....

  • Check onze openingstijden en tussentijdse seizoens sluitingen op de contact pagina. 
  • Wij serveren een verrassingsmenu met dagverse en wisselende ingrediënten. 
  • We kunnen daarom niet met iedere dieetwens rekening houden. Ons menu is niet aan te passen naar een volledig glutenvrij of zoutarm dieet. Er is geen a la carte kaart. 
  • Wil je genieten van een volledig plantaardig menu? Dat is zeker mogelijk in overleg. 
  • Ons restaurant het Kook Atelier is geen familie restaurant. Wij serveren geen kindermenu. Komen de mini farmers mee? Dan kunnen zij meegenieten met kleinere porties van het menu (tot 11 jaar).
  • Honden zijn niet toegestaan in ons restaurant
  • Parkeer op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen van het restaurant of bij de openbare parkeerplaats aan de Lancasterdijk. De parkeerplaatsen in het dorp zijn uitsluitend voor bewoners.
  • Ons restaurant is open voor hotelgasten & niet hotelgasten. 

Wat kun je verwachten?

Het Wad

Onze zilte achtertuin kenmerkt zich door stilte en bijzondere vergezichten. De zilte smaak van de Waddenoester zijn niet te missen en een belangrijk onderdeel van ons menu.  Net als de scheermessen, alikruiken en kokkels. Deze rapen wij niet zelf, maar kopen deze lokaal bij onze vis specialist. 

Bijen

Bijen zijn zo belangrijk voor de wereld van morgen. In de voortuin nabij de wilde en eetbare bloemen staat hun huis. Wees niet bang, ze zullen je niet lastig vallen. Maar genieten van alle bloemen in de tuin, de bloeiende lamsoor bij de Schorren en prachtige bloementuinen nabij Oost. We kijken nu al uit naar onze eerste eigen honing. 

Van het moment

Je kunt iedere dag kiezen om het anders te doen. En dat doen wij graag. Wij kiezen waar mogelijk voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’. Zo beperken we de logistieke stromingen, eren we de ambachten en de lokale thuis & professionele producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen. 

Farmers

Wij hebben een passie voor de mooiste ingrediënten en oude ambachten. We werken daarom graag samen met kleine familiebedrijven en gepassioneerde ambachtslieden zoals Boer Jens uit Oost. Hij levert niet alleen rundvlees, rauwe melk en het dubbeldoel koe & lamsvlees. Maar ook verse eitjes als 'onze dames' het te druk hebben. 

Groente helden

Er waren eens drie ambitieuze boeren, een visie, een stuk land en een afnemer. Jan, Ellen en Edwin werden de Groentehelden van Texel. We hebben elkaar gevonden in de kracht tussen ambacht, de natuur en fine dining. Van zeekraal tot kool en lamsoor tot radijs. 

Van kop tot staart en graat

Bewust genieten is de basis van ons menu, gedefineerd door contrasten in smaak en structuur. De gerechten geven niet alleen een invulling aan het van 'kop tot staart' principe, maar het menu gaat net een stapje verder; culinair genieten van 'kop tot graat'. 

Eetbare tuin

Onze tuin is bijna volledig eetbaar en onze bijen snoepen daarvan mee. Van salie tot rimpelroos, kruisbes en de vlier. Pluk gerust wat verse kruiden voor jouw eigen kruidenthee of snoep mee van de aardbeien. In de zilte moestuinbakken vind je onze zilte teelt. Een mooie variant op de conventionele teelten en wel zo duurzaam.  

Botanicals

In ons restaurant vind je geen cola of sinas. We creëren graag bijzondere pairings en een alcoholvrij moment hoeft bij ons zeker niet saai te zijn. We maken onze eigen kruiden infusies, kombucha, water kefir en botanical cocktail. Waarom? Omdat het simpelweg anders, spannender en dichterbij is. 

    Team

    Gedreven door passie voor bewuste gastronomie, ambitie en Texelse gastvrijheid. We stellen je graag voor aan het team van het Kook Atelier. Wil je deel worden van ons team? Lees dan hier meer.

    Joram

    Iedere dag weer met een glimlach aan de slag. Op zoek naar hoe het bewuster en dichterbij kan. En altijd met een blik op de culinaire toekomst.

    Valerie

    Gedreven door de natuur & ambitie, ben ik iedere dag trots op wat we hier samen met ons team hebben neergezet. Ik geniet iedere dag weer en ben altijd nieuwsgierig naar morgen.

    Glenn

    Geboren en getogen Texelaar en trots op wat het eiland allemaal qua natuur te bieden heeft. Ik ben dan ook vaak te vinden bij het bos of het strand. Gastvrijheid zie ik als iets vanzelfsprekends, en beschouw het daardoor ook als één van de dingen wat ik het leukste vind. Zelf geniet ik ook erg graag van lekker eten en goede wijn :)

    Daniël

    Ik vind het werk bij op oost super leuk, wat me vooral aantrekt is veel bezig zijn met de natuur en het wad en het werken met streekproducten.

    Nicole

    Ik verzorg samen met met mijn collega het ontbijt op Oost. Op Oost een heerlijke werkplek. De rust, sfeer, collega's. Zorgen voor en contact met onze gasten daar word ik blij van en natuurlijk van de eenden, kippen en pauwen die me smorgens vroeg komen begroeten.

    Edgar

    Met veel enthousiasme en toewijding voor lokale producten verrassen Nicole en ik jullie 's morgens met een lekker Texels ontbijt. Van frisse smoothies tot huisgemaakte granola."

    Mika

    Als gastheer wil ik dat onze gasten zich bij ons snel thuisvoelen. Ik maak van ons restaurant graag een rustige plek om samen te genieten, Samen even weg van de drukte die Texel kent.

    Emma

    De Texelse natuur is prachtig. Ik vind het een voorrecht om onze gasten die natuur echt te laten ervaren en te proeven. Ik geniet ervan om onze gasten een ervaring te geven waar ze het nog tijden over hebben.

    Teun

    Youri

    Het geeft me voldoening om samen met dit team onze gasten een unieke beleving te bezorgen – zowel in de keuken als aan tafel.

    Cas

    Ik geniet van de leermogelijkheden hier en ben altijd klaar voor een nieuwe uitdaging.

    Stefan

    Na mijn reizen wereldwijd heb ik hier een plek gevonden waar ik mijn passie voor duurzaamheid, ambacht en creativiteit volledig kwijt kan.

    Zilt Avontuur

    De Oude Oesterhaven "op Oost" was in de 18e eeuw het kloppende hart van de oester- en zeewierhandel van Texel. Op deze prachtige plek kunt u zelf oesters verzamelen.

    OESTERs rapen | € 39

    Boek een zilte avontuur onder begeleiding van onze oesterman en leer alles over de oester, zijn geschiedenis, hoe je zelf oesters kunt verzamelen en... hoe je ze moet openen. Natuurlijk zal hij samen met u enkele oesters openen terwijl u geniet van een glas "Vuurzee", Cuvée Prestige, Vonkelbier, een speciaal bier dat er uitstekend bij past. De kosten voor dit zilte avontuur bedragen €39 p.p.

    Slapen

    Served by nature

    In een authentieke Texelse stolpboerderij, op steenworp afstand vanaf de Waddenzee, is ons intieme boutique hotel met twaalf Green Key suites en restaurant gevestigd. Omringd door een eetbare tuin met kruiden, bloemen en zilte moestuin ontdek je bij ons het échte overnachten op Texel.

    Ontdekken

    Ontdekken

    Sla de gebaande paden over, ontdek samen ons eiland en voel je een local. Van zilte wildpluk tot oesters rapen of een bijzondere wandeling. Een plek waar zilt & zoet elkaar raken, rust en kwaliteit de boventoon voeren en de natuur het hoogste woord heeft.

    Oostories

    Onze 'Oostories' zijn verhalen van onszelf, van gasten en van partners over alles wat er zich op en om ons boutique hotel op Texel afspeelt. Stories, Op Oost dus. Veel leesplezier.

      Innercircle

      We vinden het heel bijzonder om jou te ontmoeten en je weer terug te zien in ons Hotel Op Oost of ons restaurant het Kook Atelier. Volg ons op instagram, meld je aan voor de updates per e-mail en blijf zo op de hoogte van het nieuwe menu, wat de kippen hebben meegemaakt vandaag en wat de natuur op dit moment serveert.