Served by nature
het Kook Atelier
Culinaire escape
Served by Nature gedachtegoed
Verlaat de gebaande paden en (her)ontdek onze lokale en bewuste gastronomie. Ervaar in een intieme setting onze Nordic & Botanical Cuisine.
"Een avontuur voor de conscious culinary Nomad"
Ons Served by Nature gedachtegoed biedt een verrassingsmenu waarin de natuur het hoogste én laatste woord heeft, bestaande uit verschillende amuses, teasers en gerechten. En is daarmee een compleet avondvullend avontuur langs alle elementen en ecosystemen van de Texelse Natuur. Onze keuken kenmerkt zich door sterke contrasten in smaak en textuur, waarin kweken, conserveren en fourageren centraal staan.
Ons concept
Wandel tijdens ons diner met ons in gedachten mee over het eiland langs de verschillende ecosystemen. De windrichtingen geven aan waar we zijn, de maan bepaalt het ritme. Geen menu, maar een gedicht.
We beginnen in het Oosten waar we het Wad ervaren. Vanuit de dijk dalen we af naar de akkers, tuunwallen. In het Zuiden van ons eiland ruiken we het dennenbos en in het Westen kleurt de ondergaande zon het strand en onze wilde duinen. Het Noorden sluit het avontuur af met haar bijzondere polders en kwelders.
Zet jouw zintuigen op scherp en ontdek vanaf jouw tafel de kracht en magie van de Texelse natuur.
Served by Nature
Een avontuur langs alle ecosystemen van ons eiland. Ervaar de elementen en geniet van de verschillende teasers, amuses en gerechten.
Diner € 99 - € 119
Wijn arrangement € 69
Botanical arrangement €49
Menu
We serveren een verrassingsmenu waarin de keuken een selectie maakt van hetgeen de natuur, onze tuin en de boer op dat moment aan ons levert. Naast de vele groenten, planten en (wilde, zilte) kruiden serveren we ook onze bewuste keuze in vis, schelp en schaaldieren van dichtbij.
En wanneer het moment het toelaat, één gerecht Texels lam of wild van kop tot staart. Dit alles wisselt per menu.
Ons menu heeft kruiden, groenten en planten als vaste basis. Daarom kun je bij onze beide menu's kiezen voor een volledig vegetarische optie (botanical).
- Signature Menu | Vijftien smaakmomenten € 119
- Tasting Menu | Tien smaakmomenten € 99
- Tasting Lunch * | Vier gangen tasting lunch met amuses & brood met dip € 69
We vernemen graag welk menu wij mogen serveren en of je voor een volledig vegetarisch menu wilt gaan. Geef deze keuze aan bij de reservering. Het tasting menu is alleen doordeweeks beschikbaar.
* 25 & 26 december
Tuin
Ons restaurant is omringd door een eetbare tuin vol (wilde) kruiden, bessen en bijzondere smaakmakers. Verblijf je in ons hotel, dwaal heerlijk rond en snoep van wat de tuin te bieden heeft.
Boomgaard
Op een steenworp afstand vind je onze 6ha boomgaard. Een plek waar wij in de historische boomgaard met appels, peren en pruimen, op basis van het permacultuur & agroforestry principe onze eigen groenten gaan verbouwen, een oer voedselbos aanleggen en een heilzame inheemse kruidentuin creëren.
Lokale helden
Magisch Winter Menu
- Ontvangst met een glas champagne
- Ons Served by Nature signature Menu met vijftien smaakmomenten verdeeld over verschillende amuses, teasers en gerechten
- Tafelwater en koffie of thee met friandises
Tijdens de kerstvakantie zijn wij 7 dagen per week geopend. Met Oud & Nieuw proosten we graag samen met jullie én ons team op het nieuwe jaar.
Belangrijk om te weten...
Altijd belangrijk om elkaar even van tevoren te spreken. Wat we van elkaar verwachten, waar je je op kunt verheugen en wat belangrijk is om vooraf te weten....
- Check onze openingstijden en tussentijdse seizoens sluitingen op de contact pagina.
- Wij serveren een verrassingsmenu met dagverse en wisselende ingrediënten.
- We kunnen daarom niet met iedere dieetwens rekening houden. Ons menu is niet aan te passen naar een volledig glutenvrij of zoutarm dieet. Er is geen a la carte kaart.
- Wil je genieten van een volledig plantaardig menu? Dat is zeker mogelijk in overleg.
- Ons restaurant het Kook Atelier is geen familie restaurant. Wij serveren geen kindermenu. Komen de mini farmers mee? Dan kunnen zij meegenieten met kleinere porties van het menu (tot 11 jaar).
- Honden zijn niet toegestaan in ons restaurant
- Parkeer op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen van het restaurant of bij de openbare parkeerplaats aan de Lancasterdijk. De parkeerplaatsen in het dorp zijn uitsluitend voor bewoners.
- Ons restaurant is open voor hotelgasten & niet hotelgasten.
Wat kun je verwachten?
Eetbare tuin
Onze tuin is bijna volledig eetbaar en onze bijen snoepen daarvan mee. Van salie tot rimpelroos, kruisbes en de vlier. Pluk gerust wat verse kruiden voor jouw eigen kruidenthee of snoep mee van de aardbeien. In de zilte moestuinbakken vind je onze zilte teelt. Een mooie variant op de conventionele teelten en wel zo duurzaam.
Van het moment
Je kunt iedere dag kiezen om het anders te doen. En dat doen wij graag. Wij kiezen waar mogelijk voor producten die op dat moment van nature beschikbaar zijn en binnen ‘handbereik’. Zo beperken we de logistieke stromingen, eren we de ambachten en de lokale thuis & professionele producenten. Samen met onze leveranciers kijken we naar wat er groener kan en hoe we onze vraag en hun aanbod het beste op elkaar kunnen afstemmen.
Farmers
Wij hebben een passie voor de mooiste ingrediënten en oude ambachten. We werken daarom graag samen met kleine familiebedrijven en gepassioneerde ambachtslieden zoals Boer Jens uit Oost. Hij levert niet alleen rundvlees, rauwe melk en het dubbeldoel koe & lamsvlees. Maar ook verse eitjes als 'onze dames' het te druk hebben.
Van kop tot staart en graat
Bewust genieten is de basis van ons menu, gedefineerd door contrasten in smaak en structuur. De gerechten geven niet alleen een invulling aan het van 'kop tot staart' principe, maar het menu gaat net een stapje verder; culinair genieten van 'kop tot graat'.
Bijen
Bijen zijn zo belangrijk voor de wereld van morgen. In de voortuin nabij de wilde en eetbare bloemen staat hun huis. Wees niet bang, ze zullen je niet lastig vallen. Maar genieten van alle bloemen in de tuin, de bloeiende lamsoor bij de Schorren en prachtige bloementuinen nabij Oost. We kijken nu al uit naar onze eerste eigen honing.
Groente helden
Er waren eens drie ambitieuze boeren, een visie, een stuk land en een afnemer. Jan, Ellen en Edwin werden de Groentehelden van Texel. We hebben elkaar gevonden in de kracht tussen ambacht, de natuur en fine dining. Van zeekraal tot kool en lamsoor tot radijs.
Botanicals
In ons restaurant vind je geen cola of sinas. We creëren graag bijzondere pairings en een alcoholvrij moment hoeft bij ons zeker niet saai te zijn. We maken onze eigen kruiden infusies, kombucha, water kefir en botanical cocktail. Waarom? Omdat het simpelweg anders, spannender en dichterbij is.
Het Wad
Onze zilte achtertuin kenmerkt zich door stilte en bijzondere vergezichten. De zilte smaak van de Waddenoester zijn niet te missen en een belangrijk onderdeel van ons menu. Net als de scheermessen, alikruiken en kokkels. Deze rapen wij niet zelf, maar kopen deze lokaal bij onze vis specialist.
Team
Gedreven door passie voor bewuste gastronomie, ambitie en Texelse gastvrijheid. We stellen je graag voor aan het team van het Kook Atelier. Wil je deel worden van ons team? Lees dan hier meer.
Joram
Iedere dag weer met een glimlach aan de slag. Op zoek naar hoe het bewuster en dichterbij kan. En altijd met een blik op de culinaire toekomst.
Valerie
Gedreven door de natuur & ambitie, ben ik iedere dag trots op wat we hier samen met ons team hebben neergezet. Ik geniet iedere dag weer en ben altijd nieuwsgierig naar morgen.
Glenn
Geboren en getogen Texelaar en trots op wat het eiland allemaal qua natuur te bieden heeft. Ik ben dan ook vaak te vinden bij het bos of het strand. Gastvrijheid zie ik als iets vanzelfsprekends, en beschouw het daardoor ook als één van de dingen wat ik het leukste vind. Zelf geniet ik ook erg graag van lekker eten en goede wijn :)
Daniël
Ik vind het werk bij op oost super leuk, wat me vooral aantrekt is veel bezig zijn met de natuur en het wad en het werken met streekproducten.
Nicole
Ik verzorg samen met met mijn collega het ontbijt op Oost. Op Oost een heerlijke werkplek. De rust, sfeer, collega's. Zorgen voor en contact met onze gasten daar word ik blij van en natuurlijk van de eenden, kippen en pauwen die me smorgens vroeg komen begroeten.
Edgar
Met veel enthousiasme en toewijding voor lokale producten verrassen Nicole en ik jullie 's morgens met een lekker Texels ontbijt. Van frisse smoothies tot huisgemaakte granola."
Mika
Als gastheer wil ik dat onze gasten zich bij ons snel thuisvoelen. Ik maak van ons restaurant graag een rustige plek om samen te genieten, Samen even weg van de drukte die Texel kent.
Emma
De Texelse natuur is prachtig. Ik vind het een voorrecht om onze gasten die natuur echt te laten ervaren en te proeven. Ik geniet ervan om onze gasten een ervaring te geven waar ze het nog tijden over hebben.
Teun
Youri
Het geeft me voldoening om samen met dit team onze gasten een unieke beleving te bezorgen – zowel in de keuken als aan tafel.
Cas
Ik geniet van de leermogelijkheden hier en ben altijd klaar voor een nieuwe uitdaging.
Stefan
Na mijn reizen wereldwijd heb ik hier een plek gevonden waar ik mijn passie voor duurzaamheid, ambacht en creativiteit volledig kwijt kan.
Zilt Avontuur
De Oude Oesterhaven "op Oost" was in de 18e eeuw het kloppende hart van de oester- en zeewierhandel van Texel. Op deze prachtige plek kunt u zelf oesters verzamelen.
OESTERs rapen | € 39
Boek een zilte avontuur onder begeleiding van onze oesterman en leer alles over de oester, zijn geschiedenis, hoe je zelf oesters kunt verzamelen en... hoe je ze moet openen. Natuurlijk zal hij samen met u enkele oesters openen terwijl u geniet van een glas "Vuurzee", Cuvée Prestige, Vonkelbier, een speciaal bier dat er uitstekend bij past. De kosten voor dit zilte avontuur bedragen €39 p.p.
Michelin Green Star
Green Key Goud
We vragen ons altijd af of iets anders, natuurlijker en dichterbij kan. Bekijk onze MVO - verklaring en alle ins & outs van Green Key Nederland.
Dutch Cuisine
Samen zetten we de moderne Nederlandse keuken terug op de kaart en koken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde.
Lekker500 #67
Considerate Collection
Slowfood Professionals
* * * * *
We're Smart Green Guide ****
NorthSeaChefs
Gault & Millau 14pnt
Slapen
In een authentieke Texelse stolpboerderij, op steenworp afstand vanaf de Waddenzee, is ons intieme boutique hotel met twaalf Green Key suites en restaurant gevestigd. Omringd door een eetbare tuin met kruiden, bloemen en zilte moestuin ontdek je bij ons het échte overnachten op Texel.
Ontdekken
Sla de gebaande paden over, ontdek samen ons eiland en voel je een local. Van zilte wildpluk tot oesters rapen of een bijzondere wandeling. Een plek waar zilt & zoet elkaar raken, rust en kwaliteit de boventoon voeren en de natuur het hoogste woord heeft.